HotSpring-ulkoporealtaat valmistetaan laadukkaimmista ja kestävimmistä saatavilla olevista materiaaleista. Tästä huolimatta altaan hoito- ja ylläpitotoimet määrittelevät kuinka kauan ulkoporeallas ja sen erinäiset osat lopulta kestävät. Ulkoporealtaan säännöllinen huoltaminen auttavat suojelemaan sijoitustasi.

HotSpring-altaiden valmistaja antaa jokaiselle altaalle 20 vuoden varaosasaatavuustakuun. Eli jos pidät altaastasi huolta muuten, takaamme että varaosia altaaseen saa 20 vuotta. Eli voit laskea tämän olevan vähintään HotSpring- ulkoporealtaan käyttöikä. Altaita on tehty jo yli 40 vuotta, ja vanhimpia altaita on vieläkin käytössä, eli parhaimmillaan allas voi kestää hyvin kauan.

Limelight Flair ulkoporeallas vuodelta 2011

Limelight Flair vuodelta 2011. Vieläkin erittäin hyvässä kunnossa!

Allas on yleensä ulkona ja alttiina myös altaasta riippumattomille asioille, kuten myrskyille, sähkökatkoille, vahingoille tai ilkivallalle. Muistathan siis selvittää omasta vakuutusyhtiöstä uuden altaasi vakuutusasiat kuntoon. On hyvä selvittää tarvitsetko erillisen vakuutuksen altaallesi, vai kattaako kotivakuutuksesi myös ulkoporealtaan?

Lyhyt muistilista:

 • varmista, että allas on asennettu asennusohjeiden mukaan (tärkeimmät: altaan alusta sekä sähkösyöttö)
 • altaan voi kytkeä sähköihin vasta kun allas on ensin täytetty vedellä
 • täytä allas niin, että ylimmät suuttimet jäävät veden pinnan alle. Allas täytetään aina suodatinlokeron kautta, max. 40 asteisella vedellä.
 • pidä kantta aina altaan päällä, kun allas ei ole käytössä
 • pidä vesi aina halutussa kylpylämpötilassa, kun allas on aktiivisessa käytössä
 • lämpöisellä kelillä voit laskea altaan lämpötilaa, jos allas on pidempään poiskäytöstä. Talvella tätä ei kuitenkaan kannata tehdä mahdollisen sähkökatkon vuoksi
 • muista tehdä talvityhjennys huolella ohjeiden mukaan, mikäli allas jää talveksi tyhjilleen
 • tarkista altaan vakuutusasiat kunton
 • tarkista altaan konetila vedenvaihdon yhteydessä katsomalla, että kaikki on niin kuin pitää

Ulkoporealtaan veden vaihto

Pesuainejäännökset ja saippua kerääntyvät esimerkiksi vaatteista ja iholta pikkuhiljaa altaan veteen. Veden vaihto on suositeltavaa altaan koosta ja käyttöasteesta riippuen noin 4-12 kuukauden välein. Pääsääntöisesti vesi vaihdetaan ennen talvea ja keväällä, eli kaksi kertaa vuodessa. Veden vaihdon yhteydessä (ennen vanhan veden tyhjentämistä) on tärkeä tehdä myös putkiston puhdistus SpaClean -tabletilla, jotta myös putkisto saadaan puhtaaksi.

Aquafinesse SpaClean tabletti putkiston puhdistukseen

Ulkoporealtaan pintojen puhdistus veden vaihdon yhteydessä

Ulkoporealtaan kaikki pinnat kannattaa puhdistaa samalla kun vaihdat altaaseesi veden. Ulkoporealtaan sisäpinnoille on olemassa tarkoitukseen valmistettu Spaline citrus cleaner- pintojen puhdistusaine, joka desinfioi pinnat mutta ei vahingoita pintoja.

Vedenhoitoaineet ja -välineet

Ulkoporealtaan veden tyhjennys

 1. Katkaise virta altaasta laukaisemalla vikavirtasuoja ja altaan sulake.
 2. Paikanna ulkoporealtaan päätyhjennysventtiili ja poista venttiilin korkki. Kiinnitä puutarhaletku päätyhjennysventtiiliin (välttääksesi veden tulvimista altaan ympäristöön) ja johdata letkun toinen pää sopivaan veden tyhjennyspaikkaan. Voit käyttää tyhjennykseen myös uppopumppua. Huomaa: Jos olet lisäänyt altaaseen äskettäin klooria, pidä kansi auki ja pumput päällä noin 10-30 minuttiia, jotta suurin osa kloorista haihtuu pois ennen tyhjennystä.
 3. Avaa päätyhjennysventtiili kääntämällä venttiilin vipua. Allas tyhjenee painovoiman vaikutuksesta. Tärkeää: Kaikki Hot Spring –ulkoporealtaat tyhjenevät lähes kokonaan vedestä tyhjennysventtiilin kautta. Laitteisto, kuten hierontapumppu ja lämmitin tyhjenevät. Putkistoon ja laitteistoon jäävä vesi tulee tyhjentää täydellisesti (esim. imuroimalla putkisto) vain, jos allas jätetään tyhjäksi talven ajaksi.
 4. Odota, että ulkoporeallas tyhjenee.
 5. Avaa toissijaisen tyhjennysventtiilin korkki. Tämä tyhjentää altaan sisäisessä kierrossa olevan veden (noin viisi litraa).
 6. Kun ulkoporeallas on tyhjentynyt, tarkasta ja puhdista altaan pinnat.
 7. Sulje päätyhjennysventtiili ja kiinnitä venttiilin korkki.
 8. Kiinnitä toissijaisen tyhjennysventtiilin korkki.
 9. Täytä ulkoporeallas vedellä suodatinlokeron kautta ENNEN virran kytkemistä altaaseen. Tärkeää: Puhdista altaan suodattimet ja vaihda niiden paikkoja joka kerta, kun allas tyhjennetään puhdistusta varten.

Jos ajattelit tyhjentää ulkoporealtaasi talveksi, lue täältä ohjeet kuinka se tehdään oikein, jotta et vahingoita allastasi vahingossa.

Ulkoporealtaan suodattimen puhdistus

Ulkoporealtaan toiminnan kannalta on tärkeää ylläpitää puhdas ja tukkeutumaton suodatusjärjestelmä.

Suosittelemme:

 • Huuhtele suodatin/suodattimet vähintään kerran kuukaudessa juoksevan veden alla. Jos allas on kovalla käytöllä, jopa useammin. Mitä nopeammin saat suodattimeen jääneet epäpuhtaudet pois, sitä paremmassa kunnossa suodattimet säilyvät pitkässä juoksussa ja sitä vähemmän joudut lisäämään allaskemikaaleja veteen. Jos altaassasi on useampi suodatin, kierrätä suodattimien paikkoja huuhtelun yhteydessä.
 • Liota suodattimet suodattimen puhdistusaineella muutaman kerran vuodessa tai tarpeen mukaan, että suodattimet syväpuhdistuvat. Osta suodattimen puhdistusainetta painamalla tästä!
 • Tri-X® -suodattimet voidaan pestä myös astianpesukoneessa (ilman pesuainetta ja kuivatusohjelmaa).
 • vaihda suodatin kerran vuodessa uuteen kuitusuodattimeen. Altaissa, joissa on useampi suodatin, vaihtoväli voi olla pidempi.

Puhtaampi vesi, parempi kylpykokemus!

Välineet ulkoporealtaan suodattimen puhdistukseen

Ulkoporeammeen ulkopintojen hoito

Ulkoporealtaan ulkopinnat ovat huoltovapaata muovipohjaista materiaalia, joka on UV-suojattu. Lika ja tahrat eivät yleensä pinty ulkoporeammeen pintaan kiinni. Pehmeällä rätillä saadaan yleensä poistettua suurin osa liasta. Useimmat kodin kemikaalit ovat vahingollisia poreammeen pinnalle. Pinnan puhdistamiseen ei tule käyttää hiovia, hankaavia tai liuottavia aineita. Suosittelemme Spa Line Spa Outside Clean –puhdistusainetta. Kaikki pesuaineet täytyy huuhdella huolellisesti altaan pinnoilta.

Ulkoporeammeen kannen hoito

Puhdistus ja hoitotoimet:

 1. Huuhtele altaan kansi puutarhaletkulla puhtaaksi irtoliasta.
 2. Pese kannen yläosa pyörivin liikkein miedolla pesuainevedellä (teelusikallinen astianpesuainetta 8 litraan vettä) suurella pesusienellä tai pehmeällä pesuharjalla. Älä anna pesuaineen kuivua kannen pintaan ennen sen huuhtelemista puhtaaksi.
 3. Pese kannen sivut ja sivuläpät. Huuhtele puhtaaksi vedellä.
 4. Huuhtele kannen alaosa pelkällä vedellä (älä käytä saippuaa) ja kuivaa puhtaaksi rätillä.
 5. Kuivaa kannen yläosa.
 6. Lisää kuivan kannen yläosaan ohut kerros Spa Line -kannen hoitoainetta ja levitä pyörivin liikkein se kannen pintaan.
 7. Odota 15 – 20 minuuttia aineen kuivumista.
 8. Kiillota kuivalla kankaalla.

Voit puhdistaa altaan kannen myös sisäpuolelta miedolla pesuaineella. HUOM. kannen kunnon ylläpitämiseksi, muista pitää kantta auki 10-30 min aina kloorin lisäämisen jälkeen.

Altaan tyynyjen hoito

HotSpring -altaissa käytetyt altaan tyynyt kestävät vuosien käytön, jos niitä hoidetaan huolella. Tyynyt on sijoitettu vesirajan yläpuolelle altaan klooratun veden ja muiden kemikaalien valkaisevan vaikutuksen minimoimiseksi. Tyynyjen käyttöiän lisäämiseksi ne tulisi irrottaa ja puhdistaa aina altaan puhdistuksen yhteydessä. Pese tyynyt aina huolellisesti poistaaksesi saippuan jäännökset. Pesuun voidaan käyttää SpaLine Citrus cleaner -pesuainetta. Jos allasta ei käytetä pitkään aikaan (kuten loman tai talvisäilytyksen aikana) tyynyt kannattaa poistaa seuraavaan käyttökertaan asti.

Puhdistusvälineet ja -aineet

Vedenhoitoaineiden lisääminen veteen

Kaikki vedenhoitoaineet, kuten allaskloori, pH:n säätöaineet ja vaahtoutumisen estoaineet, tulee aina lisätä veteen suodatinlokeron kautta siten, että pumppu on käynnissä sen nopealla toiminopeudella. Pumpun pitää antaa olla käynnissä noin kymmenen minuuttia vedenhoitoaineiden lisäyksen jälkeen. Käytä altaan puhdistustoimintoa varmistaaksesi, että kemikaalit sekoittuvat kunnolla allasveteen.

Vedenhoitoaineet

Allasveden vaahtoutuminen

Altaan vesi joudutaan vaihtamaan, jos veteen kertyy liikaa saippuaa. Yleensä saippua aiheuttaa veden vaahtoutumista, kun altaan pumppuja ja suuttimia käytetään. Saippuaa pääsee veteen kahdella tavalla: käyttäjien iholle jää saippuajäämiä peseytymisen jälkeen tai uimapukuihin niiden pesun jäljiltä.

Vaahdon poistoaine poistaa vaahtoa, mutta ei poista saippuaa vedestä. Saippuaa on erittäin vaikea poistaa, koska se ei hapetu millään altaaseen lisättävällä kemikaalilla. Vain otsoni voi hapettaa saippuan.

Lopulta saippuakertymä on niin suuri, että se aiheuttaa epäpuhtauden tunnetta kylpijöiden iholla. Tämän tapahtuessa on aika vaihtaa altaan vesi.

Mikäli jokin asia ulkoporealtaan ylläpidossa tai huoltamisessa askarruttaa sinua, ota yhteyttä huoltoomme numerosta 020 7710 810 (arkisin klo 9 – 17). Huollon sivuille pääset painamalla tästä!

Verkkokauppa