Ulkoporeallas – valintakriteerit

Ulkoporealtaat ovat monille vielä melko uusi asia. Markkinoilla on paljon eri toimittajia ja erimerkkisiä ulkoporealtaita puhumattakaan eri allasmalleista. Minkä ulkoporealtaan valitsen? Miltä maahantuojalta haluan ostaa altaani? Mikä ulkoporeallas on paras juuri minulle? Mistä hinnoista laadukkaat ulkoaltaat lähtevät? Paljonko ulkoporealtaat kuluttavat sähköä? Allasta miettiessä on luotava mielikuva myös 10-20 vuoden päähän, mikäli haluaa altaasta pitkäaikaisen ilon itselle ja perheelle. Tälle sivulle on kerätty asioita, joita kannattaa miettiä huolella ennen päätöksen tekoa.

Minkä kokoinen ulkoporeallas kannattaa ostaa?

Ulkoporealtaan kokoa valitessa kannattaa miettiä, mihin se sijoitetaan. Halutaanko allas taivasalle vai katoksen alle? Jääkö allas näkyviin vai upotetaanko se osittain tai kokonaan? Käytännön syistä altaan olisi kuitenkin hyvä olla lähellä ovea, josta kuljetaan suihkuun. Kun sijoituspaikka on valittu, tarkista sen mitat ja pidä ne mielessä allasta ostettaessa. Meidän altaamme ovat kooltaan noin 2 x 2 metriä, ja lähes kaikki altaamme mahtuvat noin 2,4 metriä leveään ja 2,8 metriä pitkään tilaan.

Altaan kokoon vaikuttaa myös esimerkiksi se, monenko hengen allas halutaan ja halutaanko altaaseen istumapaikkojen lisäksi myös makuupaikkoja.

HotSpring Highlife Sovereign ulkoporeallas

Kuvan allas on HotSpring Highlife -malliston Sovereign yhdellä makuupaikalla.

Mikä ulkoporeallas sopii juuri minulle?

Ulkoporeallasta valitessa kannattaa miettiä, mihin käyttötarkoitukseen allas tulee ja mitä siltä halutaan. Onko lämmin vesi ja yhdessäolo pääasia vai halutaanko altaalta esimerkiksi vesihierontaa? Tutustu siis siihen, minkälaisia ominaisuuksia eri altaissa on! Muistathan, että myymälöihimme on myös mahdollista tulla kokeilemaan altaita rauhallisiin ja rentouttaviin puitteisiin. Varaa aika klikkaamalla tästä!

Miltä valmistajalta ostaisin ulkoporealtaani?

Valmistajan valintaan kannattaa paneutua huolella! Kiinnitä huomiota esimerkiksi siihen, kuinka kauan valmistaja on toiminut markkinoilla. Entä keskittyykö valmistaja ulkoporealtaisiin vai ovatko altaat pientä, helposti lopetettavissa olevaa sivutoimintaa?

Ulkoporeallasmarkkinat ovat pitkälle kehittyneet etenkin Yhdysvalloissa, joten kannattaa käydä myös kansainvälisillä sivustoilla lukemassa eri valmistajien altaiden arvosteluja. Millaisia arvioita altaat ja valmistajat ovat saaneet?

Mitä ulkoporealtaan ylläpito maksaa?

Energiataloudellisimmat altaat kuluttavat sähköä noin 200 euron edestä vuodessa eli keskimäärin alle 20 euron edestä kuukaudessa. Sen sijaan altaiden, joita ei ole kokonaan eristetty ja jotka ovat varustettu isolla lämmittimellä, ylläpitokustannukset saattavat olla huomattavasti korkeammat – jopa 600–800 euroa vuodessa. Kymmenessä vuodessa ero saattaa siis olla jopa 6000 euroa. Valmistajalle on edullisempaa asentaa altaaseen iso lämmitin kuin suunnitella ja valmistaa parempi ja energiataloudellisempi allas. Täältä voit lukea HotSpringin Energy Smart -järjestelmästä, joka kertoo miksi HotSpringin altaat kuluttavat vähän sähköä.

Ylläpitokustannuksiin vaikuttaa myös muun muassa suodatinten vaihtoväli. Pitääkö suodatin vaihtaa heti puolen vuoden käytön jälkeen vai vasta muutaman vuoden kuluttua? Suodattimien hinnat ovat noin 50–100 euroa, joten varsinkin pitkällä aikavälillä niillä on merkittävä vaikutus altaan ylläpitokustannuksiin. Suodattimia tulisikin huoltaa säännöllisesti. Hyvin huollettu suodatin kestää huonosti huollettua suodatinta pidempään!

Kuinka paljon työtä ulkoporealtaan ylläpito vaatii?

Synteettisten ja muovipohjaisten altaiden hoito on helpompaa kuin puisten altaiden. Niistä lian saa helposti pestyä pois esimerkiksi puutarhaletkulla tai painepesurilla. Synteettiset ja muovipohjaiset altaat eivät myöskään vaadi säännöllistä lakkausta, hiomista tai muuta hoitoa.

Antavatko KuumaLähteen ulkoporealtaat vesihierontaa?

Kaikki KuumaLähteen ulkoporealtaat antavat vesihierontaa. Altaissamme olevista hierontasuuttimista tulee siis vettä – ei ilmaa.

Mitä jos ulkoporeallas menee rikki tai siihen tulee vika?

Ennen ulkoporealtaan ostoa on hyvä ottaa selvää altaan myyjän tarjoamista takuu- ja huoltopalveluista. Toimiiko huolto, jos altaaseen tulee vika – entä takuuasiat? Onko takuuehdoissa poikkeuksia tai rajoituksia?

KuumaLähde tarjoaa altailleen kattavat huolto- ja takuupalvelut.

Tervetuloa liikkeeseemme tutustumaan ulkoporeallasvalikoimaamme – soita ja varaa aika henkilökohtaiseen esittelyyn numerosta 0207 710800!

Ulkoporeallas tukee myös terveyttä

Kaikki KuumaLähteen ulkoporealtaat tarjoavat hydroterapiaa. Hydroterapia perustuu kuuman veden, painottoman olotilan ja hieronnan yhteisvaikutukseen.

Kuuma vesi laajentaa verisuonia ja tehostaa verenkiertoa. Sen seurauksena muun muassa happi ja ravintoaineet pääsevät nopeammin parantamaan rasittuneita lihaksia.

Painoton olotila vähentää painetta kiristyneissä lihaksissa ja nivelissä. Altaassa kehon paino kevenee noin 90 prosentilla.

Monipuoliset, tehokkaat, tarkasti suunnitellut ja sijoitetut suuttimet hierovat lihaksia, niveliä, kipupisteitä laukaisten jännityksiä ja edistäen kehosi palautumista. Altaidemme hierontasuuttimet toimivat vedellä ilmakuplien sijaan!

Säännöllinen hydroterapia lisää myös endorfiinien vapautumista kehossa ja voi poistaa stressiä ja auttaa univaikeuksiin. Monet asiakkaamme ovatkin kehuneet, että altaalla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus heidän hyvinvointiinsa!

Ulkoporeallaspaikan valmisteluohje

KuumaLähteen ulkoporealtaan voi asentaa lähes minne tahansa. Vaatimuksena on, että alusta on tasainen, rakenteellisesti yhtenäinen ja routimaton. Alustan on myös kestettävä altaan paino. Yleisesti ottaen suosittelemme altaillemme betonialustaa, mutta myös muut alustat ovat mahdollisia. Kysy meiltä, mikäli alusta mietityttää!

Altaalle sopivan alustan hankkiminen on tilaajan vastuulla. Toimitus- ja asennushenkilöstö ei ole varautunut alustan rakennus- tai tasaustöihin.

Huomaa myös, että allas painaa täytettynä huomattavasti enemmän kuin tyhjänä! Varmista siis, että alustasi todella kestää altaan painon – myös täytettynä. Rakenteelliset vauriot, jotka ovat aiheutuneet virheellisestä alustasta, eivät kuulu takuun piiriin.

Grandee– ja Envoy-altaat vaativat suuren kokonsa takia vähintään 10 senttimetrin paksuisen betonialustan. Betonista alustaa suositellaan myös Aria- ja Vanguard-altaille.

Ulkoporealtaan patio- ja ulkoasennus

Jos ulkoporeallas asennetaan ulkotiloihin, suosittelemme altaalle vähintään kymmenen senttimetrin paksuista, vahvistettua betonialustaa tai vastaavaa. Betonin ja altaan väliin kannattaa ehdottomasti laittaa vähintään kuminen tärinämatto vaimentamaan resonointia sekä eristämään betonista hohkaavaa kylmyyttä. Jos upotat altaan, voi altaan ja betonin väliin laittaa vielä Finnfoam-eristelevyn.

Suurin osa altaista vaatii tasaisen alustan, joka jakaa painon koko altaan pohjan pinta-alalle. Highlife-altaiden pohjassa on juoksut, joiden varaan allas voidaan myös asentaa. Tutustu kunkin malliston esiasennusohjeeseen altaan pohjia suunnitellessasi!

Ulkoreporealtaan terassi- ja parvekeasennus

Jos ulkoporeallas asennetaan terassille tai parvekkeelle, on selvitettävä, kestääkö kyseinen paikka altaan painon.

Vertaa terassin tai parvekkeen suurinta kantavuutta altaan painoon. Suurimman kantavuuden saat selville asiantuntevalta rakennusurakoitsijalta tai -insinööriltä! Altaan painon puolestaan saat selville altaan mallikohtaisista tiedoista.

Altaan “massa per neliömetri”-luku ei saa ylittää terassin tai parvekkeen vastaavaa lukua. Seurauksena voi olla vakavia rakenteellisia vaurioita!

Ulkoporealtaan sähkönsyöttö

Lisensoidun sähköasentajan tulee tehdä kaikki KuumaLähteen ulkoporealtaiden sähkötyöt. Ne on tehtävä kaikkien voimassa olevien paikallisten ja kansallisten sähkömääräysten mukaisesti.

Altaiden sähkösyötön suhteen tulee ottaa huomioon seuraavat asiat:

– Allas tarvitsee toimiakseen joko yksivaiheisen, 16 ampeerin tai 20 ampeerin sähkösyötön. Katso allasmallikohtainen tarve! Samassa ryhmässä ei saa olla muita laitteita – sulakkeen kesto voi osoittautua riittämättömäksi.

KuumaLähteen altaat on myös mahdollista kytkeä kolmivaihekytkennällä (3 x 16A), jolloin altaalle vaaditaan viisijohtoinen sähkösyöttö (kolme virtajohdinta, yksi neutraali, yksi suojaa). Tämä kytkentä vaatii kuitenkin muutoksia altaan ohjauskeskukseen (kysy lisätietoja).

– Kaikissa altaissa maadoitusjohdon tulee olla vähintään saman paksuinen kuin virtajohtimen, mutta ei kuitenkaan ohuempi kuin 2,10 mm². Grandee-, Envoy-, Vanguard- ja Aria-altaissa maadoitusjohdon tulee olla vähintään saman paksuinen kuin virtajohtimen, mutta ei kuitenkaan ohuempi kuin 4,00 mm².

– Altaan kaikilla sähköpiireillä tulee olla yksi yhteinen pääkatkaisin, jossa on vähintään 3 millimetrin erotus kosketuspintojen välillä.

– Allas vaatii vikavirtasuojan sähköturvallisuuden vuoksi (samassa ryhmässä ei saa olla muita laitteita). Valtuutettu sähköasentaja asentaa sekä varmistaa sen toiminnan. Suosittelemme vikavirtasuojan kiinnittämistä altaan sähköjohdon päähän syötön puolelle.

– Altaassa ei ole valmiina virtajohdinta, vaan se kytketään suoraan altaan ohjauskeskuksen riviliittimiin kiinteistön puolelta. Kytkennässä ei saa käyttää jatkojohtoja tai pistotulppaa – suosittelemme ns. puolikiinteää kytkentää.

Ulkoporealtaan kansimekanismi (lisävaruste)

Jos ulkoporealtaaseen halutaan asentaa kansimekanismi, se pitää ottaa huomioon allasta sijoittaessa. Kansimekanismi vaatii nimittäin lisää tilaa altaan reunoilta auetakseen. Tarkista siis valitsemasi kansimekanismin vaatima tila ja ota se huomioon allasta sijoittaessa!

Eri avausjärjestelmien vaatimat tilat altaan taakse:

CoverCradle & CoverCradle II – vähintään 61 senttimetriä

CoverMate I – vähintään 30 senttimetriä

UpRite – vähintään 18 senttimetriä

Ulkoporealtaan toimitus

Voit valita sen, kuinka allas pihallesi päätyy. Vaihtoehtoja on useita:

  • voit noutaa altaan varastoltamme sovitusti
  • allas tulee rahdilla pihaan pystyasennossa
  • allas tulee kuorma-autolla pihaan, ja allas nostetaan paikoilleen (PK-seudulla 27 m nosturi)
  • KuumaLähteen oma henkilöstö ja kalusto toimittaa altaan kohteeseen

Usein kysyttyä

Mikä ulkoporeallas sopii juuri minulle? Kuinka paljon työtä ulkoporealtaan ylläpito vaatii? Mitä jos ulkoporeallas menee rikki tai siihen tulee vika? Olemme koonneet tälle sivulle ulkoporealtaista usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin.

Jos jokin asia jää vielä askarruttamaan sinua, ota yhteyttä meihin – vastaamme mielellämme!

Ulkoporeallas tarvitsee tasaisen, routimattoman alustan sekä maadoitetun, vikavirtasuojatun sähkön (230 V eli ns. valovirta riittää). Mallista riippuen altaamme toimivat joko 16 tai 20 ampeerin sulakkeella eli voimavirtaa ei tarvita.

Ulkoporealtaan voi sijoittaa pihalle, terassille tai sisätiloihin. Se täytetään puutarhaletkulla, joten vesiliitäntää ei tarvita. Altaamme voi ottaa mukaan muutettaessa tai siirtää esimerkiksi loma-asunnolle kesäksi.

Lue lisää ulkoporealtaan asennuksesta täältä!

Vedenvaihtotarve riippuu käytön määrästä, mutta aktiivisessa kotikäytössä vesi pitää vaihtaa noin kahdesti vuodessa. Suuremmissa ulkoporeltaissa vesi pitää vaihtaa harvemmin kuin pienissä. Vettä joutuu lisäämään jonkin verran haihtumisen seurauksena.

KuumaLähteen ulkoporealtaisiin on saatavilla erilaisia puhdistusjärjestelmiä. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin hyvä ja tehokas suodatus. KuumaLähde-ulkoporealtaissa suodattimen koko eli suodatuspinta-ala kasvaa altaan koon mukana. Suurimmissa KuumaLähteen ulkoporealtaissa on jopa kuusi suodatinta!

Ulkoporealtaissa on yleensä kaksi tyhjennysventtiiliä altaan etupaneelissa – toisesta tyhjennetään allas, toisesta putkisto. Altaat voi tyhjentää myös uppopumpulla.

KuumaLähteen altaiden tarkoitus on tarjota hydroterapiaa ja rentoutumista. Hydroterapian tehokkuus ei perustu suutinten määrään, vaan suutinten sijaintiin altaassa ja siihen, voiko tehokkuutta säätää itse oman mielensä mukaan.

Hyvän hieronnan jokainen määrittelee itse, ja sen saa selville vain kokeilemalla eri altaita. Suutinten tai pumppujen lukumäärä ei siis kerro kaikkea!

Suuttimia tarkastellessa tulisi kiinnittää huomiota myös ulkoporealtaan tehoon. Useat suuttimet tarvitsevat paljon tehoa ollakseen enemmän kuin ”kutittavia poreita”. Toisaalta jos allas vaatii voimavirtaa toimiakseen, kannattaa huomiota kiinnittää myös energiataloudellisuuteen. Toisaalta taas useatkaan suuttimet eivät tarjoa monipuolista hierontaa, jos ne ovat huonosti suunniteltu.

KuumaLähteen altaiden suuttimet ovat ammattilaisten tarkasti suunnittelemat. Ne on suunniteltu siten, että kaikki lihasryhmät saavat oman hoitonsa. Lisäksi altaidemme hierontaa on mahdollista säätää itse.

Kaikissa KuumaLähteen altaissa on todella iso suodatusteho. HotSpring on ainoa merkki maailmassa, jossa on 100 % -vedensuodatus – ilman ohivuotoja. HotSpring-altaissa on 3–5 kappaletta konepestäviä keraamisia suodattimia. Yhden tällaisen suodattimen suodatusteho on kaksinkertainen vastaavan kokoiseen kuitusuodattimeen nähden.

KuumaLähteen altaat on suunniteltu siten, että ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän sähköä. Altaat on sertifioitu tiukkojen Kalifornian energiakomission (CEC) standardien ja Yhdysvaltojen ulkoporealtaita koskevan kansallisen energiatehokkuus-standardin (APSP 14) mukaisiksi.

Highlife-sarjan altaissa käytetään EnergySmart™-järjestelmää, joka pitää veden halutun lämpöisenä mahdollisimman pienellä energiankulutuksella.

Altaissamme käytetään eristeenä polyuretaania useana eri tiheyksisenä kerroksena tai palkittua FiberCor-eristettä. Tekniikan avulla vältetään kolot ja aukot, jotka voisivat lisätä energiankulutusta.

Valmistamme itse altaidemme kannet, jotta voisimme varmistua niiden tiiviydestä ja siitä, että kansi pitää varmasti lämmön altaan sisällä.

SilentFlo 5000™ -kiertovesipumppu (Limelight-, Highlife- ja Highlife NXT -mallistojen altaissa) kuluttaa vähemmän energiaa kuin 40 watin hehkulamppu, vaikka se kierrättää vettä altaassa ympäri vuorokauden.

Sähkönkulutukseen vaikuttavat luonnollisesti myös muun muassa altaan malli, käyttökertojen määrä ja se, minkä lämpöisenä vettä pidetään.

Ei ole. Käytämme ainoastaan laadukkaita hierontasuuttimia. Kaikkien KuumaLähteen altaiden hieronta on vesihierontaa – ei ilmaporeita.

KuumaLähteen altaissa on vakiona Corona Discharge -otsonaattori. Corona Discharge -otsonaattori on kolme kertaa tehokkaampi kuin yleensä altaissa käytetyt UV-lamppuun perustuvat otsonaattorit. KuumaLähteen altaiden otsonaattorissa ei myöskään ole kahden vuoden välein vaihdettavaa UV-lamppua – otsonaattori ei tarvitse latausta.

Kilpailevassa altaassa on kolme pumppua ja lisäksi ilmapumppu – miksi KuumaLähde on silti parempi?

Altaiden hieronnan tehokkuuteen vaikuttaa moni asia. Ensimmäinen asia on suodatus. KuumaLähteen altaissa on ainoana altaana 100 % vedensuodatus, mikä tarkoittaa, että kaikki altaaseen palaava vesi tulee suodatettuna suuttimista ulos, eikä pohjan ohivuotona, kuten useissa muissa altaissa. Tämä on yksi suurimmista syistä siihen, miksi vähempi pumpputeho riittää – hukkaa ei tule ollenkaan.

Suuttimet on suunniteltu ja asemoitu älykkäästi. KuumaLähteen altaissa on lähtökohtaisesti vähemmän suuttimia, mutta ne ovat suurempia ja tehokkaampia kuin muissa altaissa – käyttäjäkokemusten myötä hierontaa on kehitetty yli 40 vuotta. Vähempi määrä laadukkaampia suuttimia tarkoittaa parempaa hierontaa ja pienempää sähkölaskua.

Kaikki KuumaLähde-altaat ovat täysin eristettyjä. Ne on suunniteltu aktiiviseen käyttöön eli veden lämpötila pysyy jatkuvasti käyttölämpöisenä. Koska kaikessa on ajateltu energiatehokkuutta, altaat eivät vie paljoa sähköä. Lämmitin riittää siis hyvin altaaseen – altaamme eivät tarvitse suurempaa lämmitintä hyvien eristystensä vuoksi! Jos kuitenkin haluat vaihtaa suuremman lämmittimen altaaseen, sekin onnistuu. Altaisiimme voidaan vaihtaa 3, 4 tai 6 kilowatin lämmitin.

Highlife NXT – ja Highlife-altaiden eristykseen on käytetty parasta mahdollista materiaalia eli paineuretaania. Altaat on eristetty täysin ja aukottomasti seitsemällä eri uretaanitiheydellä, jotta eristyskyky olisi maksimaalinen.

Limelight- ja HotSpot-altaat on eristetty innovaatiopalkinnon saaneella Fibercore-eristemateriaalilla, joka on suunniteltu juuri kyseisiä altaita varten. Materiaali on valmistettu 25 prosenttisesti kierrätysmateriaaleista. Fibercore on painumaton sekä kosteuden- ja homeenkestävä. Eristeellä täytetään koko altaan runko niin, että se levittyy kaikkialle täyttäen pienetkin raot ja kolot. Samalla eriste tukee putkistoa ja vaimentaa putkiston ja pumppujen ääniä. Eristeen eristyskyky on erinomainen, sillä eristeen tiheys on jopa 32 kg / m². Fibercore-eristeellä eristetyillä altailla on myös erittäin pitkä käyttöikä.

Altaan täydellinen eristys ei ole halvin tapa eristää allasta, mutta se on ehdottomasti paras pienen energiankulutuksen sekä altaan pitkän käyttöiän kannalta.

Täysin eristetyn altaan hyödyt:

1. Täysi eristys tukee putkistoa – vuodot ovat harvinaisia.

2. Täysi eristys vaimentaa tekniikan äänet altaasta – allas on hiljainen.

3. Täysin eristetyssä altaassa energiatehokkuus on paras mahdollinen.

4. Täysin eristetyssä altaassa on varaava takkamekanismi – pumppujen tuottama lämpö tiivistyy eristeisiin, mikä auttaa allasta toimimaan huomattavasti kauemmin ilman sähköjä mahdollisen sähkökatkon yllättäessä.

Kyllä kestävät. Kaikki KuumaLähteen ulkoporealtaat ovat hyvin eristettyjä, ja niiden materiaalit ja osat ovat kestäviä. Lisäksi tiivis suojakansi takaa sen, ettei lämpö pääse karkuun. Altaita myydään Suomeakin kylmempiin olosuhteisiin, ja niiden takuut ovat voimassa jopa -50 asteen pakkasessa. Kylmissä olosuhteissa altaalta vaaditaan kuitenkin enemmän, joten on kannattavaa valita laadukas ja energiataloudellinen allas.

Highlife NXT -, Highlife- ja Freeflow-altaat valmistetaan Kalifornian Vistassa. HotSpot- ja Limelight-altaat valmistetaan Meksikossa.

Tervetuloa liikkeeseemme tutustumaan ulkoporeallasvalikoimaamme – soita ja varaa aika henkilökohtaiseen esittelyyn numerosta 020 771 0800!