Ulkoporealtaan vedenhoito

Olet saattanut nähdä altaan, jonka pohjaa ei sameuden takia näe, tai kuullut jonkun saaneen ihottuman ulkoporealtaasta. Nämä ovat esimerkkejä tapauksista, joissa vedenhoitoa on laiminlyöty tai ulkoporealtaan vedenpuhdistusjärjestelmä ei ole ollut riittävä käyttöön nähden. Altaiden vedenpuhdistusjärjestelmissä on todella suuria eroja, ja kannattaakin selvittää huolella mitä altaaltaan haluaa. Ulkoporealtaan vedenhoito voi olla alkuun uusi ja sekava asia. Usein pelätään vedenhoidon olevan työlästä ja aikaavievää hommaa. Näinhän asia ei tietenkään ole. Lue nämä vedenhoidon perusohjeet ja onnistu vedenhoidossa!

Ulkoporealtaan vedenhoito käynnissä

Kloori ja muut aineet lisätään aina suodatinlokeron kautta.

Ulkoporealtaan vedenhoito jakautuu kahteen osaan:

  1. Ulkoporealtaan suodattimet. Altaassa oleva suodatus vastaa siitä, että altaassa ei ole hiuksia, lehtiä, rasvaa ym
  2. Altaaseen lisättävät kemikaalit tai vedenhoitojärjestelmä vastaavat siitä, ettei vedessä ole bakteereja ym.

Ulkoporealtaan suodatus:

Eri altaiden välillä on todella suuria eroja altaan suodatuskapasiteetissa. Jossain suuressa altaassa saattaa olla vessapaperirullan kokoinen paperisuodatin, kun taas toisissa altaissa on jopa 5 suodatinta, joista jokaisen suodattimen suodatuskyky on yli 6-kertainen pieneen suodattimeen verrattuna. Esimerkiksi HotSpring Highlife-sarjan altaissa jokainen vesipisara suodattuu joka kerran, kun vesi menee suodatintilaan. Huonomman suodatinkyvyn altaissa sama vesi voi kiertää useita kertoja hierontasuuttimien läpi, kunnes se lopulta päätyy suodattimeen.

Kuvan tarkoitus on osoittaa kuinka ulkoporealtaissa on eri määrä ulkoporealtaan suodattimia.

HotSpring Highlife Envoy -ulkoporealtaaseen menee 5 kpl suodattimia.

Luonnollisesti suodatinkyky ei vaikuta vain kylpykokemukseen, vaan myös altaan toimintavarmuuteen, vaadittaviin hoitorutiineihin sekä siihen, kuinka paljon rahaa menee jatkossa. Voit joutua vaihtamaan pienen suodattimen useita kertoja vuodessa, kun taas suuri määrä kunnon suodattimia voi kestää jopa 5-10 vuotta. 1 pieni suodatin voi myös tukkeutua huomattavasti helpommin, jolloin pahimmillaan koko allas lakkaa toimimasta – huono juttu etenkin talvella.

Yleisohje on: pese suodatin/suodattimet vähintään kerran kuukaudessa juoksevan veden alla. Mutta luonnollisesti tähän vaikuttaa altaan suodatusominaisuudet sekä käytön määrä.

Altaan vedenhoitojärjestelmä

Altaassa pidetään samaa vettä keskimäärin 6 -12 kuukautta, joten vesi on pidettävä puhtaana jollain tavalla. HotSpring -altaita toimitetaan ympäri maailmaa ja eri puolilla maailmaa on erilainen vedenlaatu. Tästä syystä valmistaja on antanut ohjearvot vedelle, jolloin vesi on optimaalista altaalle, kylpijälle sekä puhdistusaineille.

Suomessa hanavettä juodaan, joten lähtötilanne meillä allasveden hoitoon on paras mahdollinen. Eri puolilla Suomeakin on tosin hyvin erityyppinen vesi; pehmeys, happamuus ja rautapitoisuus voi vaihdella.

Jos veden täyttää kaivovedellä tai vaikka järvestä, kannattaa vesi esisuodattaa ennen altaaseen laskemista, jolloin pääse helpommalla veden käsittelyn suhteen. Osta esisuodatin tästä!

Suosittelemme 5 way-testitikkuja allasveden mittaamiseen. Niillä testata vedestä seuraavat arvot (mittatikussa esiintyvässä järjestyksessä):

Ulkoporealtaan veden testausliuskat

– Kokonaisklooripitoisuus / TBr
– Vapaa kloori / FCI
– Alkalisuus / Alk
– pH
– Veden kovuus (hardness)

Osta 5-way testitikkuja painamalla tästä!

5-way-tikkuja tulee käyttää:

  • aina kun täytät minkä tahansa altaan uudella vedellä
  • seurata säännöllisesti vesiarvoja, jotta kylpyvetesi on varmasti puhdasta

Koska veden stabilointi kannattaa aloittaa tikkuja lukemalla alhaalta ylöspäin, käydään asia tässä järjestyksessä. Huomio, että kun täytät uuden veden altaaseen ja vesi on vielä kylmää, aineet eivät liukene siihen yhtä hyvin kuin lämpöiseen veteen. Aineita sen vuoksi lisätä maltillisesti alkuun, ja seuraavana päivänä, kun vesi on lämmennyt, ns. viimeistellä vesi aineilla.

Veden kovuus:

Suomessa on monilla paikkakunnilla todella pehmeä vesi, kun puolestaan esimerkiksi Keski-Euroopassa on hyvin kova vesi. Jos veden kovuus on matala (tikuissa vasen reuna), altaaseen tulisi lisätä SPA-vedenhoitoaine CA+ – ainetta ohjeiden mukaan, niin että tikkuja käyttämällä saadaan vedestä ”OK-arvo”.

Jos puolestaan vesi on jo valmiiksi hyvin kovaa (oikea reuna), laita altaaseen calcium remover-tyyny.

pH-arvo

Suomessa on usein melko hapan vesi (vasen reuna tikuista), jolloin altaaseen tulee lisätä pH + -ainetta ohjeiden mukaan. Jos puolestaan arvo kohoaa liikaa, silloin altaaseen tulisi laittaa pH- -ainetta. + ja – aineet luonnollisesti kumoavat toisensa, eli pH:n kohdalla altaaseen lisätään vain toista näistä aineista.

PH on sen vuoksi tärkeä aine, että altaan puhdistusaineet tehoavat oikein vain, jos pH arvo on kunnossa. Oikea pH on myös kylpijän ihon kannalta tärkeä asia.

Alkaliinisuus-arvo

Tämä arvo on tärkeä siitä syystä, että se auttaa pitämään veden pH-arvon oikealla tasolla. Alkaliinisuutta nostetaan TA+ -aineella, joka tulee sanoista Total Alkalinity.

Vapaa kloori / FCI

Vapaa kloori on arvoista tärkein. Se kertoo, että vesi on puhdasta. Vapaa kloori on se kloori, mikä jää altaaseen vapaaksi sen jälkeen, kun kloori on jo tappanut kaikki vedessä olevat bakteerit. Jos vapaa kloori ei nouse klooria lisätessä, altaaseen tulee vaihtaa vesi.

Kokonaisklooripitoisuus / TBr

Kokonaisklooripitoisuus tarkoittaa sidottua klooria, eli sitä klooria, mikä sitoutuu tappamaan bakteerit vedestä. Kokonaisklooriarvo nousee aina, kun altaaseen lisätään klooria. Jos ei nouse, on purkin sisällä jotain muuta kuin klooria. Klooria on lisättävä sen verran, että vapaa klooriarvo nousee.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan vedenhoito on 5-way testitikulla veden laadun tarkkailua ja toimimista sen mukaan! Ensi alkuun vedenhoito voi tuntua vaikealta, mutta kun alat tekemään sitä, tulet huomaamaan kuinka helppoa se todellisuudessa onkaan! Muistathan, että meihin voi olla aina yhteydessä 020 7710 803!

HUOM! Muista aina kloorauksen yhteydessä pitää altaan kantta auki vähintään 15 minuuttia, jotta höyryn mukana ylöspäin nouseva kloorihöyry ei valkaise ja tuhoa ulkoporealtaasi kantta.

Perusvedenhoidon lisäksi suosittelemme luonnonmukaisia hoitoaineita! Niiden avulla kloorin ja muiden puhdistusaineiden käyttötarve vähenee jopa 70 %! Jos perinteinen vedenhoito ei kiinnosta, tutustu FreshWater-suolapuhdistusjärjestelmään!

Luonnonmukaiset vedenhoitoaineet
FreshWater-suolapuhdistusjärjestelmä

Shokkiklooraus

Ulkoporealtaassa pidetään sama vesi noin 3-12 kuukautta kerrallaan. Koska veteen menee ilman ja kylpijöiden mukana epäpuhtauksia ja bakteereja, on vesi käsiteltävä desinfiointiaineella säännöllisesti käytön yhteydessä. Usein tämä desinfiointiaine on klooria, sillä se on tehokas ja edullinen. Altaaseen laitetaan siis joka käytön yhteydessä tarvittava määrä klooria.

Shokkiklooraukseen hyvä kloori!

Shokkiklooraus määrä

Shokkilooraus tarkoittaa noin 3-kertaista määrää klooria normaaliklooraukseen verrattuna. Shokkiklooraus  tehopuhdistaa altaan veden ja desinfioi myös suodattimia. Ulkoporealtaan vesi tulisi shokkikloorata noin kahden viikon välein. Shokkikloorausmäärä riippuu altaan koosta sekä veden kunnosta. Altaan vesiarvot tulee testata ennen kloorin lisäämistä. pH-arvon mittaus on tärkeä, sillä jos pH-arvo on hyvin kaukana suositellusta arvosta, kloori ei välttämättä reagoi vedessä ollenkaan. Laadukkailla allasklooreilla, jotka eivät sisällä turhia täyteaineita, annostelumäärä on 5-8 g klooria 1000 vesilitraa kohden.

Shokkiklooraus – milloin saa mennä uimaan?

Shokkikloorauksen jälkeen ei saa mennä uimaan muutamaan tuntiin. Shokkikloorauksen jälkeen kloorin määrä altaassa on hetkellisesti hyvin korkea ja on hyvä odottaa, että ylimääräinen kloori haihtuu altaasta pois. Haihtumisen vuoksi on todella tärkeää pitää altaan kantta auki vähintään 15-20 minuuttia, jotta kloorihöyryt pääsevät haihtumaan ilmaan, eivätkä syövytä altaan kantta sisältäpäin.

Nopea kertaus

  • Shokkikooraus tarkoittaa noin 3-kertaista määrää klooria. (5 – 8 g klooria / 1000 vesilitraa kohden.)
  • Tehopuhdistaa porealtaan veden sekä desinfioi osaltaan suodattimia. (Shokkiklooraus ei korvaa suodattimen puhdistusta.)
  • Ulkoporealtaan kantta tulee pitää auki vähintään 15 – 20 minuuttia shokkikloorauksen jälkeen. (Näin haihtuva kloori ei syövytä kantta sisältäpäin.)
  • Altaassa ei saa olla muutamaan tuntiin. (Tarkasta 5-way testitikuilla klooritasot ennen porealtaaseen menoa.)
Täältä voit ostaa klooriraetta

Haluatko ulkoporealtaan, mihin ei tarvitse lisätä allaskemikaaleja? 

FreshWater-suolapuhdistusjärjestelmä

Highlife– ja Limelight-altaisiin saatavilla oleva uusi suolapuhdistusjärjestelmä on todella helppokäyttöinen – Sinun ei tarvitse enää murehtia vedenhoidosta! Järjestelmä pitää veden puhtaana, kirkkaana ja hoidettuna kokonaisen vuoden. Lisäät vain vähän suolaa vedenvaihdon yhteydessä ja järjestelmä tekee asettamasi käyttöasteen verran klooria automaattisesti. Sinä voit unohtaa kemikaalien mittaamisen ja lisäämisen.

Suolajärjestelmän edut:

– Luonnonmukaisempi allasvesi ilman kuivaa ihoa tai kutiavia silmiä

– vähemmän lisättyjä kemikaaleja, ei voimakkaita hajuja

– yksinkertainen vedenhoito antaa sinulle enemmän aikaa

– säästät vettä ja sähköä, sillä vesi kestää kokonaisen vuoden!

Yksi suurimpia stressin aiheuttajia altaan omistamisessa on vedenhoito. Katso alla oleva video kuinka FreshWater-järjestelmä antaa Sinun nauttia enemmän altaassasi, ilman että sinun tarvitsee tehdä juuri mitään!

Katso video painamalla tästä!

Kuinka FreshWater-järjestelmä toimii?

Uniikki, patentoitu uusi teknologia tekee FreshWater-järjestelmästä parhaimman ulkoporealtaiden suolavesijärjestelmän. Titaaninen patruuna tekee suolasta klooria, mikä desinfioi allasveden. Asetat altaan näyttöpaneelista vain käyttöasteen altaalle, jonka jälkeen järjestelmä toimii automaattisesti tarpeen mukaan.

Järjestelmä muistuttaa sinua tarkistamaan käyttöasteen, tarvittaessa muuttamaan sitä sekä mittamaan vedenlaadun 10 päivän välein. Järjestelmä kertoo myös, mikäli se tarvitsee huomioita ja antaa myös ohjeet mitä sinun tulee tehdä. Voiko vedenhoito olla enää yksinkertaisempaa?

Kertakäyttöinen titaanipatruuna ei tarvitse minkäänlaista huoltoa, ja se kestää 4 kuukautta. Kolmella patruunalla pidät allasvetesi kirkkaana ja puhtaana koko vuoden!

Vähemmällä määrällä vedenhoitoaineita pidät allasvetesi puhtaampana pidempään! Allasvesi kestää jopa 12 kuukautta ilman että sitä tarvitsee vaihtaa! FreshWater-järjestelmä säästää aikaa, vettä sekä rahaa!

Tämä kertakäyttöinen ja huoltovapaa titaanipatruuna on piilotettuna altaaseen, mutta se on helppo vaihtaa muutamassa sekunnissa ilman yhtäkään työkalua!

3 kappaleen titaanipatruunanpaketti antaa sinulle huoletonta vedenhoitoa vuodeksi!

Tutustu HotSpringin Limelight– ja Highlife -mallistoon!

Kysy lisää soittamalla Vantaan myymäläämme 020 7710 803.

* Moni asia vaikuttaa veden kestoon, kuten kylpijöiden määrä ja allaskemikaalit. Kun nämä asiat on kunnossa ja allasta hoidetaan oikein, allasvesi kestää FreshWater-järjestelmän kanssa jopa vuoden!

Luonnonmukaiset vedenhoitoaineet

AquaFinessen ja O-Caren luonnonmukainen vedenhoitoaine pitää allasvetesi kirkkaana ja puhtaana. Hoitoaineet puhdistavat altaasta biofilmiä, jota kertyy mm. altaan pinnoille ja putkistoon. Biofilmiä muodostuu, kun tarttumiskykyiset mikrobit tarttuvat pintaan kiinni, erittävät ympärilleen suojaavaa limaa, johon muidenkin mikrobien on helppo tarttua. Bromi ja kloori tappavat altaasta bakteereja, mutta jos bakteerien suojana on biofilmiä, niin kloori ja bromi ei pääse bakteereihin käsiksi. Vedenhoitoaineet poistavat ja estävät biofilmin muodostumista.

Aquafinesse luonnonmukainen vedenhoitoaineLuonnonmukainen vedenhoitoaine O-care

Sekä AquaFinesse että O-Care lupaavat kloorin ja muiden puhdistusaineiden käyttötarpeen putoavan jopa 70 %, jos vedenhoitotuotetta käytetään säännöllisesti ohjeen mukaan. Luonnonmukaisempi ja pehmeämpi vesi, vähemmillä kemikaaleilla!

Katso AquaFinessen tai O-Caren video, jotka selittävät kuinka tuote toimii!

Aquafinesse: https://www.youtube.com/watch?v=FA2ItfDbjO0

O-Care: https://www.youtube.com/watch?v=cVyzpzHknQQ

Osta O-Care vedenhoitoainetta tästä!
Osta AquaFinesse vedenhoitoainetta tästä!