Ulkoporeallasta vakavasti harkitsevan kannattaa ottaa selvää, kuinka hänen tuleva sijoituksensa pitää yli 1000 litraa vettä lämpöisenä, vuoden ympäri ja tyhjentämättä pankkitiliä. Ulkoporealtaan eristyksen tehtävähän on vangita lämpö altaan veteen ja pitää se siellä, jotta sähkölasku pysyy alhaisena.

HotSpring ulkoporeallas Talvella

Jo pelkkää eristystä tarkastellessa voidaan sijoittaa ulkoporealtaita eri laatuluokkiin.

Hyvin eristetyn ulkoporealtaan ei tarvitse tehdä niin paljon työtä lämmittääkseen vettä kuin huonosti eristetyn ulkoporealtaan. Vesi, joka pitää lämmön sisällään hyvän eristyksen avulla, vähentää lämmittimen tarvetta lämmittää ja pienentää näin ollen ulkoporealtaan sähkönkulutusta. Huonosti tai ohuesti eristetyn altaan lämpö karkaa rungosta ympäristöön. Tämä tuo omistajalle kolme haittapuolta:

  1. Veden kanssa kosketukseen pääsevä kylmä ilma viilentää sitä, lisää veden lämmitykseen kuluvaa aikaa ja altaan täytyy tehdä enemmän töitä pitääkseen vesi lämpöisenä.
  2. Tulet maksamaan enemmän altaasi käytöstä.
  3. Komponentit, joiden täytyy työskennellä kovemmin pitääkseen altaasi vesi lämpöisenä rikkoutuvat usein nopeammin.

Ulkoporeallas, joka ei toimi oikein tai jonka parissa joutuu tekemään usein töitä, on lähtökohtaisesti ulkoporeallas, jota asiakas ei halua.

Parhaat ulkoporealtaat käyttävät samanlaista eristystä, kun teollisuuskäyttöön suunnitellut pakastimet.

Jos haluat käyttökustannuksilta halvimman mahdollisen porealtaan, tulet olemaan tyytyväisin altaaseen, jossa on paras mahdollinen eristys. Etenkin, kun asumme Suomessa, jossa lämpötilat karkaavat säännöllisesti jopa –30 asteeseen!

Ulkoporeallas talvi HotSpring Grandee

Mitkä asiat vaikuttavat ulkoporealtaan eristyksen tehokkuuteen?

Ulkoporealtaan kansi

Koska lämpö nousee ja vesi haihtuu ylöspäin, yksi tärkeimpiä asioita eristyksessä on ulkoporealtaan kansi. Paras kansi on suunniteltu yksinomaan ulkoporealtaasi mallille, jotta se istuu hyvin ja peittää altaasi mahdollisimman tehokkaasti. Kannen keskiosan tulee olla korkeammalla kuin sen laidat, jotta sateella vesi pääsee valumaan sen päältä pois. Kannessa tulisi olla myös helmat, jotka laskeutuvat ulkoporealtaasi reunojen alapuolelle. Helmojen ansiosta tuuli ei pääse puhaltamaan lämpöä kannen alta pois eikä lämpö pääse karkaamaan kannen ja rungon välisestä reiästä. KuumaLähde-altaiden kannet ovat aina suunniteltu mallikohtaisesti, jotta voidaan taata mahdollisimman hyvä eristystehokkuus.

Ulkoporealtaan kannesta tulee pitää huolta, eikä sitä missään nimessä tule käyttää esimerkiksi pöytänä tavaroillesi. Kannen elinikää voidaan pidentää ostamalla siihen suojapeite, joka suojaa sitä mm. auringon UV-säteilyltä, oksilta ja sään vaikutuksilta.

Rungon eristys

Runko eristetään yleensä polyuretaanivaahdolla, mutta se voidaan eristää myös muilla materiaaleilla. Polyuretaanieristevaahto voi olla levyinä tai ruiskutettuna. Seuraavaksi käydään läpi tarkemmin eri eristystapoja.

Ulkoporealtaan eristystavat

Ei eristystä

Nämä ovat yleensä ilmalla täytettäviä porealtaita. Niissä on pitkä lämmitysaika ja ne menettävät lämpöä erittäin nopeasti. Säännöllinen käyttö tulee kalliiksi.

Osittainen eristys

Eristys sijaitsee paneelien sisäpinnalla / rungon puolella. Eristys voi olla tehty eristevaahtolevyistä tai sitten se on ruiskutettu suoraan allaskuoreen kiinni. Osittain eristetyn altaan eristykseen jää ilmarako, eikä runko ole täysin ilmatiiviis. Tästä johtuen lämpö pääsee karkaamaan altaan rungon kautta. Jos ulkoporealtaasi on varustettu ilmapumpulla, sen käyttö viilentää vettä entisestään, koska se imee viileää ulkoilmaa ja puhaltaa sen altaasi veteen. Monet suositut ulkoporealtaat eristetään näin.

Osittainen eristys oli vuosia vakioeristys ulkoporealtaissa. Vaikka näin eristetyt altaat ovat paljon energiatehokkaampia kuin altaat joissa ei ole eristystä lainkaan, ne eivät pääse täyseristyksen kanssa samalle tasolle. On vielä paljon ulkoporeallasvalmistajia, jotka käyttävät osittaista eristystä standardina ulkoporealtaissaan. Osittaisella eristyksellä varustetun altaan valmistaminen on paljon halvempaa kuin täyseristetyn. Valmistajan tulee tehdä suuria rakenteellisia muutoksia heidän tehtaaseensa, jotta voidaan siirtyä osittaisesta eristyksestä täyseristykseen. Tästä syystä moni valmistaja on päättänyt olla siirtymättä täyseristykseen.

Lämpökääre

Lämpökääre on eriste, joka tehdään heijastavasta materiaalista. Se asennetaan koko ulkoporealtaan allaskuoren rungon sisäiselle pinnalle. Lämpökääre heijastaa lämpöä takaisin altaaseen, mutta se ei riitä pitämään ulkoporealtaalle tyypillisiä lämpötiloja yllä. Lämpökäärettä voidaan käyttää yksin tai yhdistelmänä muiden eristeiden kanssa. Lämpökääreellä eristetäänkin yleensä uima-altaita, koska niiden veden lämpötilan ei tarvitse olla yhtä korkea kuin ulkoporealtaan.

Täyseristys

Täyseristys on ulkoporealtaiden valmistuksessa uusi vakio. Syy tähän on yksinkertainen: Täyseristys on paljon energiatehokkaampi kuin osittainen eristys ja sen avulla ulkoporealtaan sähkönkulutus pysyy alhaisimmalla mahdollisella tasolla. Täyseristyksen taustalla on ollut paljon tutkimus- ja kehitystyötä, joiden tarkoituksena oli saada energiatehokkain eristys ulkoporealtaaseen. Täyseristys on iso edistysaskel eteenpäin ulkoporealtaan eristyksessä.

Täyseristetyssä ulkoporealtaassa altaan rungon sisäpuoli on ruiskutettu täyteen eristevaahtoa. Tämä ei pelkästään pidä lämpöä paremmin, vaan lisää rakenteellista tukea rungolle ja putkistolle. Pumppujen ja suuttimien käyttö aiheuttaa pientä tärinää ulkoporealtaan komponenteissa ja putkistossa. Täyseristys tukee komponentteja ja etenkin putkistoa vähentäen suuresti rikkoutumisen mahdollisuutta. Esimerkiksi putken liitin ei pääse löystymään ajan kanssa, koska se on eristevaahdon peitossa, eikä näin ollen pääse liikkumaan.

Täyseristetyt ulkoporealtaat ovat kalliimpia, kun muilla tavoilla eristetyt ulkoporealtaat, koska niiden valmistaminen maksaa enemmän.

Täyseristystä käytetään Freeflow -malliston altaissa

FiberCor®

FiberCor® -eristys on Watkins Wellnesin yksinoikeudella kehittämä ja käyttämä eriste, joka täyttää koko ulkoporealtaan allasrungon. FiberCor® on puhallettavaa villan tyylistä kuitua, joka on jopa 4 kertaa tiiviimpää kuin 8 kg/m³ vaahto, jota käytetään useimpien ulkoporealtaiden eristyksessä. FiberCor® on levitetty todella tasaisesti rungon sisälle, eikä eristyksessä ole rakoja, joita pitkin lämpö pääsisi karkaamaan. Se on epäorgaaninen yhdiste, joka estää homeen muodostumisen ja antaa saman eristysarvon kuin polyuretaanivaahto.

FiberCor® on verrattain uusi keksintö, jolla on useita hyviä ominaisuuksia: myrkytön, uudelleenkäytettävä (tiettyyn pisteeseen asti) ja se on erittäin helppo poistaa tai vaihtaa tarvittaessa.

FiberCor® -eristystä käytetään Hot Spot- ja Limelight -malliston altaissa

Useatiheyksinen täyseristys

Ensimmäiset täyseristetyt ulkoporealtaat olivat eristetty yhden tiheyden eristevaahdolla. Vielä nykyäänkin jotkut ulkoporealtaat eristetään tällä tavalla, koska se on halvempaa ja vaatii vähemmän työtä, kuin eristää allas useatiheyksisellä täyseristyksellä. Mitä tiiviimpi eristevaahto, sitä parempi eristysarvo. Miksi sitten on hyvä, että eristevaahdon tiheys vaihtelee? Jos ulkoporeallas on eristetty yhdellä tiheydellä, siinä ei voida käyttää kaikista tiheintä eristevaahtoa, koska ajan kanssa se laajenee ja aiheuttaa ulkoporealtaalle vahinkoa. Tästä syystä kehitettiin useatiheyksinen täyseristys, jotta kaikista tiheintä vaahtoa voidaan käyttää juuri siellä, missä sitä eniten tarvitaan!

Useatiheyksisellä täyseristyksellä varustetussa ulkoporealtaassa eri tiheyden eristevaahdot on ruiskutettu kerroksiksi, jotka täyttävät koko allasrungon. Useatiheyksinen täyseristys on viimeisintä eristysteknologiaa, joka takaa parhaimman mahdollisen energiatehokkuuden.

Useatiheyksistä täyseristystä käytetään Highlife -malliston altaissa

Näin HotSpringin useatiheyksisellä täyserityksellä varustetut ulkoporeallasmallit ovat eristetty

2 eri tiheyttä allaskuoressa, 4 eri tiheyttä allasrungossa ja erittäin tiivistä eristevaahtoa pohjassa. Jokainen eristekerros on suunniteltu antamaan rakenteellista tukea ulkoporealtaalle eristyksen lisäksi. HotSpringin suunnittelema eristeyhdistelmä minimoi eristeen laajenemista ja vetäytymistä. Lopputuloksena syntyy paras mahdollinen eristys ulkoporealtaalle, josta johtuen sähkönkulutus on mahdollisimman vähäistä.

Eri eristystapojen vertailu:

Esimerkki: Ovat yleensä ilmalla täytettäviä ulkoporealtaita.

Hyvät puolet: Halpa.

Huonot puolet: Kallis käyttää ja on altis jäätymiselle.

Esimerkki: Usea Suomessa toimiva allasmerkki eristää altaansa näin.

Hyvät puolet: Ostohinta alhainen.

Huonot puolet: Altis jäätymiselle. Kalliimpi käyttää kuin täyseristetty ulkoporeallas.

Esimerkki: Ulkoporealtaat ja uima-altaat.

Hyvät puolet: Tarjoaa peruseristyksen keskilämpöisille altaille.

Huonot puolet: Ei riitä yksinään ulkoporealtaan eristykseksi.

Esimerkki: Nykyaikaiset keskilaatuiset ulkoporealtaat. Käytetään Freeflow -mallistossa.

Hyvät puolet: Eristys täyttää koko allasrungon estäen ilman pääsemisen rungon sisälle.

Huonot puolet: Ei voida käyttää parasta eristetiheyttä laajenemisen vuoksi. Ei tarjoa yhtä hyvää eristystä kuin useatiheyksinen täyseristys.

Esimerkki: Nykyaikaiset hyvälaatuiset ulkoporealtaat. Käytetään Limelight ja Hot Spot -mallistoissa.

Hyvät puolet: Tarjoaa saman eristystason kuin polyuretaanivaahto, mutta on helppo vaihtaa tarvittaessa.

Huonot puolet: Pienempi eristyskyky kuin useatiheyksisellä täyseristyksellä.

Esimerkki: Nykyaikaiset premium -laatuiset ulkoporealtaat. Käytetään HotSpring Highlife -malliston altaissa.

Hyvät puolet: Paras eristävyys ja alhaisin mahdollinen sähkönkulutus. Antaa rakenteellista tukea koko ulkoporealtaalle, laitteistolle ja putkistolle.

Huonot puolet: Kallis.

Mitä paremmin ulkoporealtaasi on eristetty, sitä vähemmän se tulee sinulle maksamaan pitkällä aikavälillä. Perehdy lisää ulkoporealtaan sähkönkulutukseen täältä!

Highlife-ulkoporeallas tyytyväisine omistajineen