Asiakkaamme Olli Salo hankki HotSpring Sovereignin vuonna 2015. Näin hän kirjoittaa elämästään ulkoporealtaan kanssa: 

”Keväällä 2015 perheemme päätti rakentaa terassin omakotitalomme pihaan Espoon Laaksolahdessa. Perustusten kaivuuta tehdessä leikkimielinen ajatus ulkopaljun hankinnasta muuttui tosimieliseksi ajatukseksi ulkoporealtaan hankinnasta. Samalla mielessä kuitenkin kävivät mm. kysymykset altaan ekologisuudesta ja mahdollisesti korkeista käyttökustannuksista Suomen oloissa. Ajatus ulkoporealtaasta kuitenkin vain vahvistui, sillä arvelimme lämpöisten kylpyjen tähtitaivaan alla auttavan pitkän ja pimeän talven kanssa. Lisäksi perheemme kahden IT-työläisen hartiat kaipasivat säännöllistä ”huoltoa”, jota uskoimme ulkoporealtaan hierontaohjelmien meille tarjoavan.

Pitkällisen selvitystyön pohjalta päädyimme hankkimaan Hotspringin ulkoporealtaan, koska siinä oli huomioitu vaatimuksemme kunnon eristyksestä ja energiatehokkuudesta. Tilaus Kuumalähde -yrityksen kautta onnistui mutkitta, ja pian allas oli kotipihassa asennettuna. Innokkaina OKT-asukkaina aloimme heti alusta alkaen seuraamaan myös altaan sähkönkulutusta, josta sananen hieman myöhemmin.

Ulkoporeallas Suomen oloissa

Ennen altaan hankintaa mietimme, kuinka paljon allasta tulisi käytettyä

Arvelimme, että käyttäisimme sitä ehkä 2 kertaa viikossa. Tämä arvio meni kuitenkin alakanttiin, sillä havaitsimme käyttävämme allasta noin 3-4 kertaa viikossa. Syy tähän oli se, että allas oli terassilla aina valmiina halutun lämpöisenä. Näin ollen sitä tuli käytettyä hyvin usein työpäivien päätteeksi ja toki erityisesti viikonloppuina. Kiinnostavaa oli myös havaita, että allas tuntui meidän perheessämme korvaavan saunan lähes täysin. Sauna lämpesi oikeastaan vain silloin, kun meillä oli kylässä enemmän kuin 5 henkeä, jolloin osa odotteli allasvuoroaan saunassa löylytellen. Ja kun allas oli upotettu vastikään tehtyyn ja aidattuun terassiin, myös perheen koirat viihtyivät taivasalla mihinkään karkaamatta mm. tuntikausia kestävissä juhlissa, joissa poreallas oli keskeisessä asemassa. Kuohuviinin kulutusta allas kyllä lisäsi reilusti, se täytyy myöntää: lumien sulamisen yhteydessä pihasta löytyi huomattava määrä kuohuviinipullojen korkkeja. 🙂

Ulkoporeallas Espoo

Hot Spring Sovereign oli valitsemamme allasmalli ja se palveli meitä erinomaisesti! Malli sopi terassiin upotettavaksi ja myös sen ulkonäkö miellytti silmää. Paksu, Suomen talveen sopiva eristekansi oli mekanisminsa osalta helppo käyttää ja selvästikin piti kylmän ulkoilman hyvin erillään lämpimästä vedestä. Allas toimi ongelmitta aina talosta poismuuttoon saakka, jolloin allas jäi kotimme uuden asukkaan käyttöön. Noiden kahden käyttövuotemme aikana allas ei reistaillut eikä altaan puhdistus myöskään aiheuttanut päänvaivaa.

HotSpring Sovereign asiakkaan terassilla

Altaan hankinta Kuumalähteen kautta onnistui mutkitta

Asennutimme altaaseen etäohjausyksikön, joka mahdollisti mm. altaan lämpötilan säädön älypuhelimen avulla. Tuohon aikaan puhelinsovellus oli kuitenkin hieman keskeneräinen, sillä sovellus ei tietänyt kuin Fahrenheit-asteet. Niinpä sovellus jäi melko lyhytaikaiseksi kokeiluksi. Kesämökkiläiselle se voisi olla oiva apu altaan lämmittämiseksi ylläpitolämpöä korkeammalle, mutta kun altaamme oli kotipihassa, ei etäohjauksesta ollut meille merkittävää lisähyötyä muutoin kuin matkoilta palatessa, jolloin saatoimme nostaa altaan lämmön +26 asteen ylläpitolämmöstä +38 asteen kylpylämpötilaan.

Ulkoporeallas pimeällä terassilla

Altaan energiatehokkuus yllätti perheemme myönteisesti

Tammikuun 2016 alussa ulkolämpötilan ollessa noin -5 – -10 astetta pakkasella allas vei tyypillisesti noin 6.5 kWh vuorokaudessa, jos allasta ei käytetty tuona päivänä lainkaan. Paukkupakkasilla, kun vuorokauden lämpötila oli -20 – -25 astetta, allas kulutti käyttämättömänä noin 9 kWh vuorokaudessa. Kuriositeettina voimme todeta, että uudenvuoden aaton juhlinnassa, joka alkoi 31.12.2015 illalla ja loppui 1.1.2016 aamuyön tunteina, vei juhliminen noin 13.1 kWh ulkolämpötilan ollessa noin -3 – -5 astetta pakkasella. Kesän osalta kulutus oli sen sijaan luonnollisesti paukkupakkasia matalampi. Esimerkiksi heinäkuun 2016 alun helteillä (ulkolämpötila +28) allas vei vuorokaudessa tyypillisesti piirun alle 2 kWh energiaa, jos emme käyttäneet allasta ollenkaan. Heinäkuun 2016 sähkönkulutuksen keskiarvo oli sen sijaan kylpemisineen noin 3.6 kWh vuorokaudessa.

Altaamme vuosittainen sähkönkulutus oli 7/2015-7/2016 välillä noin 2100 kWh. Kun otamme huomioon altaan ahkeran käytön, tämä oli alle odotuksiemme.

Asumme tätä nykyä ulkomailla ja porealtaan hankinta on käynyt usein mielessä. Jahka oma kotimme löytyy, päädymme suurella todennäköisyydellä uuden Hotspringin ostajiksi. Ilmastonmuutoksen vuoksi voi olla, että allas lämpiää tuolloin uusiutuvalla, oman kotikaton aurinkoenergialla!

Olli Salo, Geneve”

Alempaa voit tutustua Ollin tekemiin sähkönkulutuksen mittauksiin!

HotSpring sovereign ulkoporealtaan sähkönkulutus vuoden ajalta
Ulkoporealtaan sähkönkulutuksen mittaus päivittäin
Ulkoporealtaan kulutus päivittäin uutenvuotena