Ulkoporeallas vai puupalju? Kumpi kannattaa valita? Meiltä on kysytty tätä kysymystä usein viime aikoina. Vastaus riippuu monesta seikasta, joten käymme nyt asiaa läpi tarkemmin.

Mihin ulkoporeallas tai palju sijoitetaan?

Valintaa tehdessä kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mihin ulkoporeallas tai palju sijoitetaan. Tuleeko se esimerkiksi kaupunkiin oman kodin terassille vai maalle mökin pihalle?

Ulkoporeallas vaatii sähköä toimiakseen, joten haluttuun sijoituspaikkaan on saatava sähköä. Palju on puolestaan puulämmitteinen, joten se voidaan sijoittaa siltä osin mihin tahansa.

Jos ulkoporeallas tai palju halutaan kaupunkiin, on hyvä huomioida, että paljussa on savupiippu. Se tuottaa lämmetessään savua, joka saattaa häiritä lähellä asuvia ihmisiä. Ulkoporealtaan kohdalla tätä ongelmaa ei ole. Se on siis järkevämpi ratkaisu tiheään asutulla alueella.

Mihin tahansa ulkoporealtaan tai paljun sijoittaakin alustan on oltava tasainen, rakenteellisesti yhtenäinen ja routimaton. Sen on myös kestettävä ulkoporealtaan tai paljun, veden sekä kylpijöiden paino.

Millaiseen käyttötarkoitukseen ulkoporeallas tai palju tulee?

Paikan lisäksi toinen asia, jota kannattaa miettiä on se, millaiseen käyttötarkoitukseen ulkoporeallas tai palju tulee ja miten usein sitä käytetään.

Palju pitää aina ennen kylpemistä täyttää vedellä ja lämmittää. Ulkoporeallasta puolestaan ei – se on heti valmiina käyttöä varten vuoden jokaisena päivänä. Käytön jälkeen palju tyhjennetään ja puhdistetaan, kun taas ulkoporealtaassa veden vaihtoväli voi olla jopa vuoden! Tehokkaat suodattimet suodattavat vettä ulkoporealtaissa koko ajan, ja keräävät itseensä muun muassa erilaiset roskat ja muut epäpuhtaudet, eivätkä ne jää veden pinnalle, kuten paljuissa.

Ulkoporealtaat tarjoavat myös ominaisuuksia, joita paljuissa ei ole. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset hierontaominaisuudet. Jos siis haluat rentouttavaa hierontaa kotonasi milloin tahansa, ulkoporeallas on ehdottomasti parempi valinta.

Ulkoporealtaat ovat myös ergonomisemmin suunniteltuja. Niissä on otettu huomioon esimerkiksi ihmisten pituuserot erikorkuisilla paikoilla. Paljuissa puolestaan kaikki paikat ovat samanlaiset. Paremman ergonomian ansiosta ulkoporealtaissa on mukavampi oleilla pidempiä aikoja.

Muista myös ottaa nämä asiat huomioon!

Lapsiperheissä saattaa herätä kysymys, onko jompikumpi, ulkoporeallas vai palju, lapsien kannalta turvallisempi vaihtoehto. Turvallisuuden osalta eroa ei kuitenkaan juuri ole. Vaaratilanteita saattavat aiheuttaa ainoastaan paljun kamiina ja piippu, jotka voivat olla lämmetessään polttavan kuumia.

Ulkoporealtaan lämpötilaa on helpompi säädellä kuin paljun. Esimerkiksi kylpemisen aikana lämmitin pitää veden tasalämpöisenä. Paljuun puolestaan täytyy lisätä jatkuvasti puita, jotta vesi pysyy lämpimänä.

Ulkoporealtaat ja paljut eroavat selvästi toisistaan käyttöikänsä puolesta. Laadukas ulkoporeallas voi kestää jopa 20–30 vuotta. Paljun elinkaari on huomattavasti lyhyempi.

Entä tekevätkö sähkölaskut ulkoporealtaasta merkittävästi kalliimman vaihtoehdon? Moni ajattelee kustannusten nousevan pilviin ulkoporealtaiden kohdalla, mutta näin ei todellisuudessa ole.  Energiataloudellisiksi, muun muassa 100-prosenttisella eristyksellä, suunnitellut ulkoporealtaamme kuluttavat sähköä noin 200–300 euroa vuodessa. Paljun osalta kustannuksia aiheuttavat polttopuut, jos niitä ei ole muuten saatavilla. Meillä myytävissä ulkoporealtaissa voit huoletta kylpeä ympäri vuoden! Ne ovat rakennettu kestämään kylmimmätkin sääolot.

Valitsitpa sitten ulkoporealtaan tai paljun tarjolla on taatusti rentouttavia kylpyhetkiä joko yksin tai läheisten kanssa! Jos sinulle jäi kysyttävää aiheesta, autamme mielellämme. Lähetä viestiä tai tule käymään Vantaan Petikon myymälässämme, jossa pääset myös näkemään laajan ulkoporeallasvalikoimamme! Voit lukea lisää ulkoporealtaista ostajan oppaastamme