Vesihieronnalla saavutetaan monia terveyshyötyjä. Ulkoporealtaan lämmin vesi nostaa kehon lämpötilaa, lievittää lihaskipuja, parantaa verenkiertoa ja tutkimusten mukaan vastaa hyödyiltään liikuntasuoritusta. Vesiterapia vaikuttaa myös mielialaan ja on omiaan vaikuttamaan kaamosoireiden, kuten unen laadun hallinnassa.

Kun syksy saapuu, vähenee luonnollisen valon määrä. Valon vähenemisen myötä liki kaikki, 90 prosenttia aikuisväestöstä Suomessa havaitsee vuodenaikojen vaihtelun vaikuttavan mielialaan ja käytökseen.

Talvisin toistuva masennustila eli kaamosmasennus (SAD – Seasonal Affective Disorder), ilmenee pienemmällä osalla väestöä, noin yhdellä prosentilla niin Suomessa kuin vaikka toisella puolella maapalloa. Mitä etäämmällä päiväntasaajalta ollaan, sitä useampi saa kaamosoireita. Oireiltaan kaamosmasennuksen kaltaista mutta lievempää häiriötä kutsutaan kaamosrasitukseksi,- oireiluksi, tai -väsymykseksi (subsyndromal SAD, sub-SAD). Suomessa kaamosrasitus ilmenee noin 40 prosentilla väestöä. Oireet ovat sekä fyysisiä ja psyykkisiä ja alkavat yleensä ilmetä murrosiässä.

Miten kaamosrasitus saa alkunsa?

Kun luonnollisen valon määrä vähenee, ottaa pimeähormoni melatoniini valtaa mielihyvähormoni serotoniinilta, jonka tuotanto puolestaan lamaantuu.
Vuorokausirytmiä ylläpitävän sisäisen kellon toiminta häiriintyy. Luonnollisen valon saannin heikennyttyä ei keho enää kykene noudattamaan uniaikataulua.
Miten kaamosoireet voivat ilmetä:

  • Hankala saada unta, lisääntynyt unentarve
  • Väsymyksen tunne
  • Vetämätön olo, talvella ei saa aikaiseksi yhtä paljon kun kesällä
  • Mieliala saattaa laskea
  • Ärtyneisyys ja alavireisyys voi lisääntyä
  • Ruokahalu voi kasvaa ja erityisesti makea kelpaa hyvin
  • Paino saattaa nousta
  • Liikunta ei huvita
  • Ulkoporealtaassa kylpeminen pimeänä vuoden aikana auttaa myös kaamosoireisiin

Vesiterapian vaikutuksia mielihyvähormonien aikaansaatiin on tutkittu. New Scientist-lehden julkaisema tutkimus antaa viitteitä siitä, että kaksi kertaa viikossa tapahtuva kylpeminen lämpimässä vedessä iltapäivällä tuottaa kohtalaisen mutta jatkuvan mielialan nousun. Terveyshyödyltään kylpeminen vastasi liikuntaa, jota suositellaan lievän ja kohtalaisen alavireisyyden hoidoksi. Menetelmänä kylpy lämpimässä vedessä voisi toimia, koska ruumiinlämmön nostaminen iltapäivällä auttaa palauttamaan normaalin vuorokausirytmin mukaisen kehon lämpötilan, jonka säätely on usein häiriintynyt masentuneilla.

HotSpring triumph pimeässä

Kehon lämpötilan nostolla positiivinen vaikutus syvän unen saantiin

Toinen tutkimus (NIH, National Institute of Health) viittaa kehon lämpötilan nostamisen voivan antaa aivoille sysäyksen vapauttaa enemmän serotoniinia, mielihyvähormonia.

Lämmin kylpy oikeaan aikaan lisää syvää unta. Kylpeminen on hyvä ajoittaa noin 90 minuuttia ennen nukkumaan menoa, jotta vaikutus olisi optimaalinen (Science Direct). Vaikutuksen teho perustuu kehon lämpötilan nousuun ja kun lämpötila kääntyy laskuun on nukahtaminen nopeampaa.

Kolme askelta hyvään terveyteen ulkoporealtaan avulla:

  1. Nauti ulkoporealtaan lämmöstä vähintään kaksi kertaa viikossa
  2. Ajoita kylpeminen joko iltapäivään taikka vähintään 90 minuuttia ennen nukkumaan menoa
  3. Voit helposti säätää porealtaan vesisuutinten suuntaa ja voimakkuutta, jotta vesihieronta on juuri sinulle sopivaa. Kehosi palautuu päivän rasituksista ja samalla mielihyvähormoni serotoniinia vapautuu.