Vedenhoitoaineet ja -välineet

Veden testaus ja stabilointi

Vedentestaus on vedenhoidon lähtökohta. Ilman sitä tietoa, missä kunnossa vesi on, sille on mahdoton tehdä oikeita toimenpiteitä.

Eri puolilla Suomea on hyvin erityyppinen vesi; pehmeys, happamuus ja rautapitoisuus voivat vaihdella. Tässä astuu kuvioon testiliuskat, joilla testataan eri arvoja vedestä ja johon koko vedenhoito perustuu.

Suosittelemme käyttämään 5way-testiliuskoja, sillä niissä on kaikki tarpeelliset testausarvot sekä ne antavat luotettavan ja helposti tulkittavan vastauksen. 5way-testiliuskoilla testataan vedestä seuraavat arvot (mittaliuskassa esiintyvässä järjestyksessä):

– Kokonaisklooripitoisuus / TBr
– Vapaa kloori / FCI
– Alkalisuus / Alk
– pH
– Veden kovuus (hardness)

Osta 5-way testiliuskoja

5-way-liuskoja tulee käyttää:

  • aina kun täytät minkä tahansa altaan uudella vedellä
  • seurata säännöllisesti vesiarvoja, jotta kylpyvetesi on varmasti puhdasta
Ulkoporealtaan veden testaukseen tarkoitetut testiliuskat

Koska veden stabilointi kannattaa aloittaa tikkuja lukemalla alhaalta ylöspäin, käydään asia tässä järjestyksessä. Huomioi, että kun täytät uuden veden altaaseen ja vesi on vielä kylmää, aineet eivät liukene siihen yhtä hyvin kuin lämpöiseen veteen. Aineita kannattaa sen vuoksi lisätä maltillisesti alkuun, ja seuraavana päivänä, kun vesi on lämmennyt, ns. viimeistellä vesi aineilla.

Veden kovuus

Suomessa on monilla paikkakunnilla todella pehmeä vesi, kun puolestaan esimerkiksi Keski-Euroopassa on hyvin kova vesi. Jos veden kovuus on matala (tikuissa vasen reuna), altaaseen tulisi lisätä SPA-vedenhoitoaine CA+ – ainetta ohjeiden mukaan, niin että tikkuja käyttämällä saadaan vedestä ”OK-arvo”.

Jos puolestaan vesi on jo valmiiksi hyvin kovaa (oikea reuna), laita altaaseen calcium remover-tyyny.

pH-arvo

Suomessa on usein melko hapan vesi (vasen reuna tikuista), jolloin altaaseen tulee lisätä pH+ -ainetta ohjeiden mukaan. Jos puolestaan arvo kohoaa liikaa, silloin altaaseen tulisi laittaa pH- -ainetta. + ja – aineet luonnollisesti kumoavat toisensa, eli pH:n kohdalla altaaseen lisätään vain toista näistä aineista.

PH on erittäin tärkeä arvo, koska altaan puhdistusaineet toimivat parhaiten vain, jos pH-arvo on kunnossa. Oikea pH on myös kylpijän ihon kannalta tärkeä asia.

Alkaliinisuus-arvo

Tämä arvo on tärkeä siitä syystä, että se auttaa pitämään veden pH-arvon oikealla tasolla. Alkaliinisuutta nostetaan TA+ -aineella, joka tulee sanoista Total Alkalinity.

Vapaa kloori / FCI

Vapaa kloori on arvoista tärkein. Se kertoo, että vesi on puhdasta. Vapaa kloori on se kloori, mikä jää altaaseen vapaaksi sen jälkeen, kun kloori on jo tappanut kaikki vedessä olevat bakteerit. Jos vapaa kloori ei nouse klooria lisätessä, altaaseen tulee vaihtaa vesi.

Bromipitoisuus / TBr

TBr mittaa veden bromipitoisuutta. Jos käytät klooria, sinun ei tarvitse välittää tästä arvosta. Jos käytät bromia veden puhdistusaineena, mittaa bromin määrä tätä arvoa silmällä pitäen.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan vedenhoito on 5-way testiliuskalla veden laadun tarkkailua ja toimimista sen mukaan! Ensi alkuun vedenhoito voi tuntua vaikealta, mutta kun alat tekemään sitä, tulet huomaamaan kuinka helppoa se todellisuudessa onkaan! Muistathan, että meihin voi olla aina yhteydessä 020 7710 803!

Jos perusvedenhoito ei ole sinua varten, tutustu todella helppokäyttöiseen FreshWater-suolapuhdistusjärjestelmään painamalla tästä! FreshWater-suolapuhdistusjärjestelmä hoitaa kloorin annostelun puolestasi!

HUOM! Muista aina kloorauksen yhteydessä pitää altaan kantta auki vähintään 15 minuuttia, jotta höyryn mukana ylöspäin nouseva kloorihöyry ei valkaise ja tuhoa ulkoporealtaasi kantta.

Perusvedenhoidon lisäksi suosittelemme luonnonmukaisia hoitoaineita! Niiden avulla kloorin ja muiden puhdistusaineiden käyttötarve vähenee jopa 70 %!

Tarkka – Scuba II

Scuba II on palkintoja voittanut vesimittari, jolla saat mitattua tarkat vesiarvot altaasta. Scuballa mittaa klooritasot, pH, alkalisuuden ja syanuurihapon. Erittäin hyvä lisäväline esimerkiksi testiliuskojen ohelle arvojen tarkkaan säätämiseen.

Scuba II -vesimittari
Scuba II allasmittari, millä voit testata altaan veden eri pitoisuuksia